Днес папа Франциск Франциск пристига у нас с послание за

...
 Днес папа Франциск Франциск пристига у нас с послание за
Коментари Харесай

Папа Франциск идва с послание за мир

 Днес папа Франциск Франциск идва у нас с обръщение за мир. Той ще направи обръщение към света от сърцето на българската столица - площад " Независимост ".
Папата е предстоящ у нас с радостно възприятие от страна на множеството хора. Такова е отношението към него по света, защото той е сърдечен и отворен към хората. Почти на всяка своя всеобща демонстрация нарушава протокола, с цел да поддържа връзка с вярващите. Заради чувството за непосредственост, което основава, го назовават Строителя на мостове.

Светият отец ще бъде посрещнат на летище " София " от премиера Бойко Борисов, а по-късно денем ще се срещне с президента Румен Радев, гражданското общество, дипломатическия корпус. Той ще беседва и с българския патриарх Неофит в Синодалната палата, след което ще организира тиха молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм " Свети Александър Невски ".

Точно в 13 ч българско време Светият отец ще произнесе на пл. " Св. Александър Невски "  неделната молитва " Царице небесна ". 
Всяка седмица тази молитва се наблюдава в ефир от над 100 милиона вярващи от целия свят. Молитвата към Света Богородица носи името " Царице небесна " в интервала след Великден, до момента в който в останалото време се назовава " Ангел Господен ". Докато папа Франциск я произнася, на сцената на пл. " Св. Александър Невски " ще бъде изложена икона на Месемврийската Богородица, обичана на папа Йоан XXIII или така наречен Български папа - Анджело Ронкали. Почти 10 години - от 1924 до 1935 година той е бил в България като апостолически легат. 
Папа Франциск ще се помоли пред иконата на Месемврийската Богородица и ще прочете своето разсъждение, отдадено на неделното Евангелие, както и на визитата му в България. 
Накрая папа Франциск ще направи малко послание към света.В ранния следобяд папа Франциск ще тръгне на разхода по централните улици на София с папамобила и жителите ще имат опция да го видят от близко.

Второто главно събитие със Светия отец, на което ще могат да участват жителите, е неделната литургия на пл. " Княз Александър Първи ". Това ще е най-масовото събитие с присъединяване на Светия отец като на него ще участват над 7600 души. Литургията съставлява обичайната католическа меса, на която с изключение на католици от цялата страна, са поканени и представители на управляващите, както и на другите вероизповедания. Неделната литургия ще бъде доста тържествена, проведена от папския церемониал-майстор монсеньор Гуидо Марини.

На 6 май папа Франциск ще посети бежанския център " Враждебна ", след което в град Раковски ще организира света литургия с първо причестяване на 250 деца в църквата " Пресвето сърце Исусово ".

Посещението на папа Франциск у нас ще приключи със събитието за мир на пл. " Независимост "  в София. Тогава Светият отец ще насочи своето обръщение за мир към целия свят дружно с представители разнообразни вероизповедания. Шест деца - техни представители, ще държат запалени факли, знак на мира. На сцената на събитието ще има маслиново дърво и рози, знак на България.

Както бе посрещнат от българския министър-председател, папа Франциск ще бъде и изпратен от него на 7 май сутринта.

Припомняме, през вчерашния ден папа Франциск излезе с одобрение към българите. Акцент в него е делото на братята Кирил и Методий и уважението към Българския патриарх Неофит и Светия синод.Визитата на папата в България и Северна Македония предизвика голям интерес от страна на италианската преса още преди да е почнало.

" Това пътешестване дава опция за превъзмогване на напреженията, които не престават да съществуват сред католици и православни ", показва в. " Стампа "

" Това ще бъде самобитно поклонение по стъпките на двама светци - папа Йоан XXIII, прочут като Папата на мира, и на Майка Тереза, която е родена в Скопие ", оповестява " Авенире ".

" Пътуването ще е под знака на мира в един регион, който исторически е прочут като барутния погреб на Стария континент ", прибавя " Авенире ".

Ватиканският държавен секретар - кардинал Пиетро Паролин, дефинира пред " Стампа " папската аудиенция като " апостолическо пътешестване, напълно ориентирано към пътя на единството и на приемането ".

Сайтът " Ватикан нюз " припомня, че визитата на папа Франциск се случва 17 години след визитата на папа Йоан Павел Втори у нас.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР